Formandens sportslige beretning: Endnu et år er gået – og hvilket et!

28.10.2021 17:32

På torsdagens generalforsamling fortalte formanden for fodboldforretningen Per Hastrup om den forgange sæsons sportslige del.


Det har vel været en af Randers FC’s største sæsoner – hvis ikke den største. Deltagelse i Mesterskabsspil, pokalvinder og dermed kvalifikation til europæisk gruppespil. Eneste malurt i bægeret var dog, at COVID-pandemien stadig havde sit tag i samfundet.

Det gav mange begrænsninger, ligesom det betyd, at mange ikke ”turde” komme på stadion i samme grad som tidligere. At få flere tilskuere på lægterne, er noget vi konstant arbejder på. Men i søndags, hvor der blev afviklet lokalt derby mod AGF, lykkedes det meget godt. Her var vi knap 8000 tilskuere – en super kulisse.

Sæsonen 2020/21 var fantastisk. Det startede egentlig ikke særlig godt med blot fire point efter seks kampe. Men pludselig gik det stærkt og fra 9. spillerunde mod FCK og til 14. runde mod AC Horsens blev det til seks sejre i streg. Herfra svingede resultaterne en del. Men vi sikrede os vores første deltagelse i Mesterskabsspillet ved at slå FCK 2-1 på hjemmebane.

I Pokalturneringen gjorde vi det endnu bedre. Efter fire sejrer var tiden kommet til semifinalen. Her vi mødte AGF – vores ynglingsmodstander. Her blev der aldrig tvivl om udfaldet. Første kamp i Aarhus var en magtdemonstration, hvor vi burde have vundet større end 2-0. I returopgøret kom AGF foran. Men det rystede ikke vores spillere i lyseblåt, der fik kæmpet sig tilbage og kampen endte 1-1. Dermed en sikker plads i pokalfinalen.

Pokalfinalen – ja jeg må trække på smilebåndet – når jeg mindes tilbage. Det var en exceptionel kamp i en kulisse, som desværre ikke var optimal pga. Corona-restriktioner. Men alligevel en fantastisk ramme og en fremragende præstation på vores til dagen omdøbte hjemmebane ”Thor Park i Aarhus”. Den administrative del af RFC’s organisation havde sammensat et fantastisk program for de medrejsende sponsorer, fans m. fl. Så også uden for banen vandt vi med flere ”mål” over de administrative kolleger fra Sønderjylland. Når man snakker om oplevelsen, får man sgu gåsehud over hele kroppen. Der var ikke gået lang tid af kampen, før anfører Marxen sendte bolden i mål direkte på hjørnespark. Herefter fordoblede Mathias Greve føringen. Så overlod vi initiativet til dem og i den periode viste vores ankermand Patrik Carlgren høj klasse. Derfra eksploderede det bare – og det hele endte med 4-0. En helt perfekt dag, som man aldrig vil glemme og et perfekt tidspunkt at vinde pokaltitlen på.

For pokaltitlen gav lige netop i den sæson adgang til europæisk gruppespil. Et europæisk gruppespil giver et godt økonomisk boost, men også gode og anderledes oplevelser for vores spillere. Så alt i alt et helt fantastisk tidspunkt at toppræstere på. Hvordan det europæiske eventyr ender? Ja, det ved jeg ikke, men pt. gør vi det godt.

Skal vi runde sæsonen af, så præsterede vi fornuftigt i Mesterskabsspillet med sejre over FCK og Brøndby. Det rakte dog ikke til mere end en sjetteplads. Men vi spillede god og underholdende fodbold undervejs.

På transfersiden har der som vanligt været udskiftninger. Sådan er det jo i den her branche. Men det var ikke så voldsomt som tidligere, da vi har en god og homogen gruppe. Tobias Damsgaard var sendt på leje til Vendsyssel FF, som efterfølgende blev vekslet om til en permanent kontrakt. Det samme gjorde sig gældende for Tosin Kehinde, som vi havde lejet i portugisisk fodbold. Ham fik vi heldigvis tilknyttet på en permanent kontrakt.

Spillersalg er en del af vores strategi og her fik lavet et flot et af slagsen, da vores egen Emil Riis blev solgt til Championship-klubben Preston for et stort millionbeløb. En fantastisk case med én af vores egne, der var taget ud som helt ung. Kom tilbage for at blive solgt igen. Han var til tider udskældt, men tiden viste, at han voksede sig stor og stærk. Og lige nu brænder han igennem i den næstbedste engelske række, hvor han scorer godt med mål.

Midtvejs i sæsonen sagde vi farvel til vores midtbaneprofil André Rømer og folk var lidt skeptiske, da vi præsenterede hans afløser. En 21-årig nordmand, der spillede i den næstbedste norske række. Der skal lyde en stor ros til vores scouting-afdeling for købet af Lasse Berg Johnsen. Han har været en fremragende erstatning og så sent som i søndags stod Jesper Thygesen på tv og kaldte ham en overset spiller og en af ligaens profiler. Den betragtning er vi selv meget enige i.

Herudover fik vi forlænget aftalen med én af fanfavoritterne Tobias Klysner samt vores dygtige målmand Patrik Carlgren, der begge forlængede til 2024. Hvis vi lige skal runde transfers af, så sagde vi i sommeren 2021 farvel til Mathias Nielsen og Kasper Høgh samt et par lejespillere, mens én af vores store profiler Mathias Greve blev solgt til de danske mestre fra Brøndby.

Den anden vej kom Nicolai Brock-Madsen, Simon Tibbling, Joel Kabongo, Jakob Ankersen, Vincent Onovo og slutteligt Stephen Odey, som er lejet i Genk med en frikøbsklausul. Der er rigtig mange, der er interesseret i at snakke om ham i øjeblikket, hvilket er meget forståeligt. Derudover har vi fået forlænget kontrakterne med profilerne Marvin Egho, Simon Piesinger og Vito Hammershøy-Mistrati i sommer. Senest har Mikkel Kallesøe også skrevet under på en ny aftale. Så vi har godt styr på den trup, der pt. præsterer så godt.

Uden for banen har vi også været dygtige til at fastholde og udvikle vores partnerskaber. Verdo forlængede deres hovedsponsorat i september 2020, mens Cepheus også forlængede deres stadionsponsorat på en lang aftale til udgangen af 2026. Talentudviklingen i Randers går godt. For nylig vandt vi 3-2-sejren over FC Nordsjælland, hvor vi havde fem ”hjemmedyrkede” spillere i startopstillingen. Den rejse vi startede i 2018 med et mere struktureret og beskrivende arbejde, har båret frugt. I dag er vi noteret for 3,5 flotte stjerner i DBU’s talentudviklingssystem, men vi arbejder hele tiden for at bygge på, så vi også i fremtiden kan nyde at se vores egne på førsteholdet. I løbet af sæsonen var Simon Graves udtaget til U21-landsholdet, Oliver Bundgaard Kristensen på U20-landsholdet, Oliver Bjerrum Jensen på U20-landsholdet og Mads Enggård og Filip Bundgaard Kristensen på U17-landsholdet.

Derudover har vi jo også i år haft stor fokus på arbejdet inden for CSR-område. Via vores Jobakademi har vi haft en masse spændende projekter og arbejder pt. på at flere projekter.

Så er tiden kommet til at takke eller måske takke lidt over. Der skal lyde en tak til moder- og samarbejdsklubberne, der gør en indsats for at få deres medlemmer til at følge vore kampe. Et område som begge parter er enige skal og kan gøres bedre. Derudover bidrager de også til fødekæden i talentafdelingen. Også tak til Randers Kommune for deres altid positive tilgang, hvilket også var tilfældet, da vi tidligere på året opgraderede lysanlægget på Cepheus Park. Sponsorerne skal selvfølgelig også have et ord med på vejen. For det er imponerende, hvordan der bliver bakket op om Randers FC. Hver og en skal have en kæmpe tak for den fortsatte støtte.

Tidligere i dag blev der afholdt generalforsamling i Randers FC, hvor der var genvalg over hele linjen. Så bestyrelsen består fortsat af Søren Hornemann, Søren Mark Andersen, Jesper Aggerholm og Jacob Søholm, Lars Knudsen og undertegnede, Per Hastrup. For begge bestyrelsers vedkommende kan jeg roligt sige, at vi har et godt og udviklende samarbejde med klubbens direktion, Henrik Jørgensen og Søren Pedersen. Det skal I begge have stor tak for.

Der skal også lyde en tak til hele den sportslige sektor, som igen har gjort det over forventning. Det samme gør sig gældende for de frivillige, der gør et kæmpe arbejde for at få hjulene til køre rundt. Uden deres arbejdsindsats var det ikke muligt at drive en klub som Randers FC. Der skal også lyde en stor tak til klubbens administrative personale, herunder personalet i jobakademiet og konferencen, der alle som én knokler ihærdigt og gør en forskel i den daglige drift.

Den sidste tak skal lyde til går til jer ”aktionærer” for jeres fortsatte opbakning til Randers FC. I har ligesom alle andre i og omkring klubben store ambitioner og forventninger til os. Og jeg garanterer jer for, at vi alle gør vores bedste for at indfri dem. Med disse ord indstiller jeg den sportslige beretning til generalforsamlingens behandling.