Lars Rønbøg, Getty Images

Fra ungdomshold til Superligabold

Christian Bundgaard Larsen — 14.06.2021 14:00

Randers FC har efterhånden fået en rig tradition i forhold til at få egenudviklede spillere gennem nåleøjet, og gennem de seneste år er der masser af eksempler på talenter, som har taget den lange tur fra ungdomsholdene til spilletid i 3F Superligaen. Én af disse er den hårdtarbejdende og driblestærke kantspiller Tobias Klysner, der for alvor har bidt sig fast som en integreret del af førsteholdstruppen.

Med sin karakteristiske rødkrøllede manke lyser han hurtigt op, når han er i endnu et gennembrudsforsøg i høj fart. Udenfor banen er Tobias Klysner (eller ’Klys’ som han bliver kaldt) en ægte randrusianer – munter, ydmyg og med fødderne solidt plantet i jorden. Som bette knejt snørede han sine fodboldstøvler for første gang i Randers Freja, hvorefter han var forbi en anden Randers FC-moderklub, Hornbæk SF. Da talentet for alvor skinnede igennem, så var det tilbage til Viborgvej og Randers Freja og sidenhen Randers FC’s ungdomshold. 
Her har han de seneste år arbejdet sammen med transitionstræner Ralf Pedersen, der har været en stor del af hans fodboldfaglige og mentale udvikling. Det første møde, de havde med hinanden, var dog for en håndfuld år siden, da Ralf var U15-træner i Viborg. Allerede her var der ingen tvivl om Klysners talent: 
- Mit første rigtige bekendtskab med Klysner var som U15-træner i Viborg, hvor vi mødte Randers. Her kom Klysner ind og irriterede os godt og grundigt. Jeg synes faktisk, at han var pisseirriterende, for han gjorde ondt. Det var i den her højre side, der blev flået op og ned. Det var ikke alt, der lykkes, men det var igen og igen. Der var kæmpe hjerte og kæmpe tro på, at tingene nok skulle lykkes, beskriver Ralf. 
Det var altså en meget imponeret transitionstræner, som fik oplevet Klysner, når han er bedst – udfordrende, stædig og – som Ralf siger – med et kæmpe hjerte. Det har dog ikke altid været guld og grønne skov for Klysner. Specielt en kamp har gemt sig i nethinden:
- Klysner var med som U19-spiller i Silkeborg, hvor han spillede helt forfærdeligt rent indsatsmæssigt og mentalt. Han lignede jo en, der ville være et andet sted. Det havde vi en stille og rolig snak om, hvor Klysners underlæbe bævrede, da vi evaluerede kampen, starter Ralf, før Klysner overtager: 
- Jeg var så flov, pinlig og træt af mig selv. Det fik mig til at vende tingene oppe i mit hoved. Jeg var overhovedet ikke tilstede i den kamp, så det fik mig til at tænke: ”Sådan skal jeg bare ikke se ud i en anden kamp.” Det skulle bare være bedre. Derfra er det egentlig kun gået fremad. 
Og fremad er det i særdeleshed gået, og specielt ét højdepunkt fra efteråret er erindringsværdigt. Dette kom i 0-3 sejren over Vejle, hvor Randers FC for alvor fik vendt en svær sæsonstart. Her bankede Klysner sit første Superligamål i netmaskerne efter et maratonløb fra midten af banen, og hvis man er i tvivl om vores hovedpersons følelser, kan man blot kigge tilbage på jubelscenen, som billederne her på siderne også viser: 
- Vi målte jo faktisk hans topfart til 34.7 km/t, da han erobrede bolden og løb fremad. Efter scoringen tonsede han ud til trænerbænken med 37 km/t, så det siger vist alt, fortæller Ralf med et ’overbevisende’ smil. 
- Uanset om det er sandt eller ej, var det en stor dag for mig. I flere af de tidligere kampe har jeg haft flere chancer, hvor jeg godt kunne have scoret. Jeg har bare manglet det sidste produkt med at putte den i kassen. Det var så fedt, at det kom på et tidspunkt, hvor jeg havde allermest brug for det, fortæller Klysner mere overbevisende end sin mentor. 
Netop rollen som mentor og transitionstræner passer godt til Ralf. Her udvikler han blandt andet ungdomstalenternes fysisk og psyke, så vejen til Superligatruppen bliver lidt mere effektiv. I Klysners tilfælde har Ralf især arbejdet på ét område: 
- For halvandet år siden var han et helt andet sted end nu. Rent fodboldmæssigt kunne han de samme ting, men rent mentalt har han rykket sig rigtig, rigtig meget. Han har altid haft et enormt højt teknisk niveau og har altid haft sine forcer i sine offensive kvaliteter og sin direkte spillestil. Men Klysner har – som så mange andre unge spillere – været nødt til at lægge kræfter i det mentale. Heldigvis blev Klysner for alvor styrket af den førnævnte U19-kamp i Silkeborg, hvor han knækkede koden. Det kan godt være, at man spiller knap så gode kampe, men derfor skal man stadig være engageret og udføre sine opgaver og simpelthen gøre tingene 100 procent.   
Derfor er det mentale aspekt blevet en fast del af Klysners fodboldfaglighed, så fremtiden ser lys ud for den unge kantspiller, der i vinterpausen forlængede sin kontrakt med Randers FC til udgangen af 2024. 
- Lige nu drømmer jeg om at blive fast mand i startelleveren herude på Cepheus Park Randers, og så må man jo se derfra. Så har jeg også en eller anden drøm om udlandet på et tidspunkt, men det må vi se til den tid, fortæller Klysner på ægte randrusiansk – ydmygt og jordnært. 
Hertil fortsætter Ralf: 
- Det der med hele vejen er jo et sjovt begreb. Jeg drømte også om at komme til udlandet en dag, og det har jeg også været. Jeg har været en tur og handle i Poetzsch. Mine evner var ikke til mere end at spille Superliga, og det er jeg også rigtig, rigtig tilfreds med. For Klysner handler det om at spille nogle kampe fra start, og det er dét, det drejer sig om. Jeg er ikke i tvivl om, at hvis det fortsat går godt, så vil han få startpladser, og så er det egentlig op til ham selv. Det handler det om at tage små skridt hver dag. Det er den vej, han skal gå, afslutter Ralf. 

Artiklen er skrevet til Randers FC Magasinet 2021, der udkom i april 2021.