Formandens sportslige beretning

26.10.2023 17:12

På torsdagens generalforsamling fortalte formanden for fodboldforretningen Per Hastrup om den forgange sæsons sportslige del

Endnu en fantastisk sæson i Randers FC’s korte historie er gået. I år kunne vi fejre 20-års jubilæum, og endnu engang kom vi med i Top-6, også kaldet Mesterskabsspillet. Det er tredje sæson i træk, vi er med der. Kun to andre Superligahold har formået at gøre det samme i de tre seneste sæsoner. Og det er FCK og Brøndby IF. Så det er en utrolig flot bedrift af os, da vi som bekendt ikke har et af de seks største spillerbudgetter i Superligaen.

Sæsonen 2022/2023 startede ellers stille og roligt med kun tre point efter de første tre kampe. Men pludselig tog det fart og fra 4. spillerunde til og med 8. spillerunde tog vi hele 5 sejre i træk. Blandt andet vandt vi 3-1 ude over FCK, der som bekendt blev danske mestre i den sæson. I runde 9 spillede vi 2-2 ude mod Brøndby IF, og i 10. runde vandt vi 3-2 over Silkeborg IF foran 8.000 tilskuere hjemme på Cepheus Park Randers. Sejren sendte os på førstepladsen, og på det tidspunkt var vi det eneste ubesejrede hold i Superligaen.

Herefter mistede vi momentum med kun 2 point i de sidste 7 kampe i efteråret, inden vi gik på vinterpause.

I pokalturneringen besejrede vi Vendsyssel FF, inden vi blev slået ud af Silkeborg IF, som vi tabte 3-1 til på hjemmebane.

Vi havde med andre ord brug for en frisk start i jubilæumsåret 2023, hvor vi gik efter endnu en top-6 placering. Og med 8 point i 5 kampe fik vi netop den start, vi havde håbet på. Vi afgjorde selv udfordringen i 22. spillerunde, dvs. den sidste kamp i grundspillet, ved at vinde 1-0 i Aalborg over AaB. Dermed var vi sikret en plads i top-6 for tredje sæson i streg.

Skal vi runde sæsonen af, så præsterede vi fornuftigt i Mesterskabsspillet med bl.a. hjemmesejr over FCK og en historisk 4-0 sejr ude over Brøndby IF. Det rakte til en 6. plads for tredje sæson i træk. Det må siges at være flot for en klub af vores størrelse.

På tilskuersiden oplevede vi markant fremgang med et gennemsnit på knap 6.400 tilskuere pr. kamp. Sammenholdt med forrige sæsons snit på knap 5.300 tilskuere må det siges at være en flot stigning. Vi husker især vores to hjemmekampe mod AGF med hhv. knap 9.200 og knap 8.900 tilskuere på lægterne. Men også jubilæumskampen hjemme mod Viborg FF i maj måned, hvor der var knap 8.800 tilskuere på plads, står klart i erindringen.

Forinden den kamp var der brugt mange timer i kulissen for at skabe de helt rigtige rammer til at markere Randers FC’s 20-års jubilæumskamp og jubilæumsfest. De fantastiske rammer ifm. kampen mod Viborg blev dog ikke omsat til en særlig god måde, idet vi tabte.

Jubilæumsfesten blev helt fantastisk – takket være den altid hårdt arbejdende organisation, der virkelig havde kælet for detaljerne for at give deltagerne en uforglemmelig aften. Det skete og tusind tak for det.

På transfersiden har der som vanligt været udskiftninger. Det er dog ikke hverdagskost, at Randers FC sælger sin cheftræner. Men det blev en kendsgerning i marts måned, hvor vi solgte vores succesfulde træner, Thomas Thomasberg, for et anseeligt millionbeløb, der er den største trænerhandel mellem to Superligaklubber. Det flotte salg betød, at vi skulle have ny cheftræner i Randers FC. Og her overtog klubmanden, Rasmus Bertelsen, tøjlerne efter sin mentor.

Spillersalg er en del af vores strategi, og her fik vi bl.a. lavet et flot et af slagsen, da vores egenudviklede 23-årige forsvarsspiller Simon Graves blev solgt til italienske Palermo for et større millionbeløb. En fantastisk case med en ung spiller, som vi har bragt op fra vores eget talentsetup for at fortsætte karrieren i Palermo.

I denne sæson startede vi resultatmæssigt sløjt med kun 2 point i de første 5 kampe. Men vi har nu fået det vendt med 12 point i de seneste 7 kampe, hvor vi har spillet god og underholdende fodbold. Vi er ubesejret i de seneste 5 Superligakampe. Vi er videre i pokalturneringen, hvor vi på torsdag i næste uge på hjemmebane skal møde Brøndby IF.

Hvordan går det så med egenudviklede spillere? Vi har 11 af slagsen i truppen ud af 27. Efter 11. spillerunde i denne sæson har de tilsammen spillet knap 2.500 minutter. Så pt. opfylder vi ikke helt vores eget mål på 270 minutter pr. kamp. Pt. er gennemsnit på 227 minutter pr. kamp. Det skal dog med i ligningen, at Lauenborg har været skadet i hele sæsonen og Kallesøe har – også pga. skade – spillet ganske få minutter.

Kigger vi på statistikken over brugen af teenagere (definition på en teenager er spillere mellem 13 og 20 år), ja så er vi den klub i hele Superligaen, der har givet dem flest spilleminutter.

Men det er en svær balance at anvende de helt unge spillere, men vi skal hele tiden sørge for at have dygtige og salgsbare spillere i truppen. Der skal – som man siger – være noget på hylderne for at skabe de nødvendige og påkrævede indtægter år efter år.

Men samtidig skal vi sørge for, at der er god balance i truppen, dvs. en god blanding mellem erfarne – ofte lidt ældre spillere – og unge salgsbare spillere, der er knap så rutineret.

Det går ikke at sælge for mange af de bedste spillere i samme transfervindue. I så fald risikerer man at komme ind i en dårlig stime og rykke ud af Superligaen, og det er en meget dyr ”fornøjelse”.

Pt. har vi tre spillere, der fast spiller på U-20-landsholdet, nemlig William Kaastrup, Filip Bundgaard og Mads Enggård, som for øvrigt ved sidste samling var anfører. De to sidstnævnte, Mads og Filip, har også været udtaget til U21-landsholdet, hvilket er en stor bedrift for to 19-årige.