Formandens beretning på generalforsamlingen 2023

26.10.2023 17:11

Her følger bestyrelsesformand i Randers FC Holding A/S Svend Lynge Jørgensens beretning fra generalforsamlingen torsdag den 26. oktober 2023

Velkommen til den årlige generalforsamling i Randers FC Holding. Tak for sidst til dem der deltog i vores 20 års jubilæumsarrangement for nylig. Gode timer og dejligt resultat på grønsværen.

Første punkt på dagsordenen er er valg af dirigent. Bestyrelsen foreslår advokat Carsten Palsgård.

Som tidligere fortæller jeg først lidt om Holdingselskabets helt overordnede nøgletal, som Henrik i samarbejde med Redmark orienterer nærmere om. Per Hastrup vil derefter tale primært om det sportslige i Randers FC.

I 2022/2023 regnskabsåret opnåede vi et tilfredsstillende resultat. RFC med datterselskaber kom ud med et overskud efter skat på lige godt 2 mio. kr. RFC Holding kom ud med knapt 300.000 kr. i plus efter skat. Det synes vi er tilfredsstillende fordi det er mere end forventet og fordi det er skabt ved deltagelse i top seks og salg af nogen spillerprofiler, som Per nok kommer nærmere ind på. Ved udgangen af regnskabsåret havde vi en egenkapital på lige godt 56 mio. kr. en likviditetsgrad på 63,5 %, penge i banken og ingen rentebærende gæld. Det tror jeg de fleste selskaber i alle brancher ville være mere end tilfredse med. Som ejerskabet er nu, er sportslige resultater nok vigtigere end afkast for de fleste aktionærer. Vi har da helle ikke planer om at udbetale udbytte, men ser mere den solide økonomi som en sikkerhed for at vi også eksisterer fremadrettet. Hvorvidt det bliver ved med at være sådan er nok et spørgsmål. Det kommer jeg nærmere ind på lidt senere. Vores forventning til resultatet i dette regnskabsår er er underskud i størrelsesordenen 2- 4 mio. kr. og i modsætning til for bare nogen få år tilbage forudsætter det spillersalg af en vis størrelsesorden. Også et tegn på at tingene har ændret sig.

Jeg giver ordet til Per for at tale om det sportslige.

Fremtiden:
Som jeg nævnte under min første del af beretningen, er det nok et spørgsmål om tid før den udvikling der har været i gang i et stykke tid især i Premier League og for den sags skyld i andre store ligaer, kommer til Danmark – altså at der investeres af bl.a. kapitalfonde og rige enkeltpersoner for at få afkast. Ja den tid er faktisk allerede kommet til Danmark og har egentlig være her et stykke tid. Jeg mener, man er temmelig naiv, hvis man tror, at dem der har investeret i f.eks. Brøndby, er nogen der er vokset op på Vestegnen og glæder sig til at stå og hoppe på Sydsiden. De har uden tvivl investeret, fordi de ser en mulighed for afkast på investeringen. Det er også motivet hos dem der er i færd med at overtage majoriteten i AC Horsens. Det synes jeg egentlig ikke er et problem, hvis man er ordentlig og driver fodboldselskaber på en redelig måde. Der skrives meget om de negative historier der har været, men der er vel også positive historier. Såvel FCK som FCM og FCN har da gjort det meget godt. Viborg ser også ud til at have udviklet sig under et nyt ejerskab, og jeg tænker også, at AaB kommer tilbage i Superligaen med mere styr på tingene – og pengene. Vi tror ikke på, at vi kan stoppe den udvikling. Vi er derfor- som vi også har meldt ud- gået fra at være reaktive til at være proaktive. Vi har simpelthen, som man gør i det øvrige erhvervsliv, når man vil sælge sin virksomhed helt eller delvist sammen med eksterne resurser, lavet et investerings- og salgsprospekt, og vi har indgået en aftale med nogen der har køb og salg af virksomheder eller kapitalandele som deres forretning – såkaldte M&A aktører - til at kontakte potentielle købere og/eller investorer. Vi fokuserer på såkaldte kloge penge – altså nogen købere eller investorer, der har kompetencer i form af værktøjer og/eller netværk, som kan gavne Randers FC. Det er mit klare indtryk, at der er opbakning i ejerkredsen og Randers FC-bestyrelsen til denne tilgang. Min personlige holdning er egentlig, at jeg gerne havde set, at der ikke var kommet så mange penge ind i fodboldbranchen, men det er der altså, og det ville efter min mening være totalt uforsvarlig ledelse at risikere, at det der er bygget op over ikke bare de sidste 20 år, men også tidligere bare lige så stile og roligt sakker bagud, fordi man ikke ville acceptere tingenes tilstand. Det har hverken vores mange ansatte eller Randers som by fortjent.