Formandens sportslige beretning

03.11.2022 18:25

På torsdagens generalforsamling fortalte formanden for fodboldforretningen Per Hastrup om den forgange sæsons sportslige del.

Endnu en fantastisk sæson – hvis ikke den største. Vi kom igen med i Mesterskabsspillet og qua pokalsejren sidste år kvalificerede vi os til det europæisk gruppespil – men vi skulle finde ud af hvilket.

To kampe mod det tyrkiske storhold fra Galatasaray, hvor vi for fuldt hus spillede i Randers. En kamp vi burde have vundet, men måtte nøjes med uafgjort. Vi kom foran i Tyrkiet, og der var stille for en stund. Desværre endte det dog med et samlet nederlag. Men vi var godt nok tæt på at lave overraskelsen og komme med i Europa League.

Europæisk gruppespil i Europa Conference League. En helt ny turnering, som vi den grad var med til at indvie. Et gruppespil med hollandsk, tjekkisk og rumænsk modstand. Det var stort at have hele UEFA-menageriet i Randers, og det krævede meget at overholde de krav, som der var.

Vi gik sammen med AZ Alkmaar videre fra gruppespillet og på papiret kunne vi vist ikke have fået en værre lodtrækning. Oplevelsesmæssigt kunne vi vel ikke have fået en bedre. Det var nemlig Premier League-holdet fra Leicester City med de danske landsholdsspillere Kasper Schmeichel og Jannik Vestergaard på holdet, der ventede over to kampe i februar måned 2021.

Det startede på udebane, hvor omkring 1000 randrusianere havde taget turen til det kolde England for at støtte vores hold. Det var fantastisk at opleve den eufori, som toppede ved fanmarchen fulgt til stadion af Bobbys på hesteryg. Første kamp derovre endte 4-1 til Leicester, men hvor var det dog et fedt moment, da Vito Hammershøy-Mistrati udlignede kort før pausen til 1-1.

På hjemmebane blev det også til et nederlag – denne gang på 3-1 og dermed altså samlet 7-2. Kampen i Randers burde dog have fået et andet udfald, for hold da op, hvor spillede vores hold godt og hvor havde vi mange chancer. Skudstatistikken sagde 23-7 i vores favør, men her blev forskellen på Superliga og Premier League udstillet. De var godt nok skarpe og en ellers anonym James Maddison vågnede op til dåd to gange på fem minutter og lavede verdensklassemål. Her sluttede eventyret – men sikke et!

I den hjemlige andedam sikrede vi os endnu engang en plads i Mesterskabsspillet, hvor vi for andet år i træk tog ”sidstepladsen” – altså sjettepladsen. Det blev til tre sejre i de ti kampe – to over Brøndby og en enkelt mod FCK, der endte med at blive mestre.

I pokalturneringen blev endestationen kvartfinalen, hvor vi røg ud til OB. På hjemmebane tabte vi 2-0 stik imod spil og chancer, og da vi kun vandt 2-1 i returopgøret blev det altså til exit og ingen gentagelse af pokaltriumfen fra 2021. OB gik hele vejen til finalen, hvor de tabte til FC Midtjylland efter straffesparkskonkurrence.                         
Det europæiske eventyr gav økonomisk gevinst, og noget af dette er da også blevet brugt til at udvikle ”butikken”.

Der er investeret i kunstgræsbane, som ligger lige nedenfor Randers Frejas Klubhus. Der er kommet vandingsanlæg og omlagt træningsbane for Superliga-holdet. Der er indkøbt nyt og bedre udstyr til spillernes restitution og træning.

Den store lounge som vi sidder i nu, har fået et gevaldigt og tiltrængt løft. Ligesom vi har købt Randers Sport College på den anden side af gaden. Derudover har vi sammen med Randers Kommune investeret i nyt stadionlys (lever op til Superliga og UEFA-krav) og også fået nye indgangsscannere, som gør adgangen til stadion meget hurtigere og nemmere.

Vi har også ansat en Oplevelsesmanager, som sammen med resten af administrationspersonalet skal løfte tilskueroplevelsen på stadion til vores hjemmekampe. Det er blandt andet gjort ved at etablere en fanzone, så der er mere til oplevelsen end de 2x45 minutter på stadion. Derudover er arbejdet med til at sikre, at vi målrettet rammer vores potentielle tilskuere digitalt med vores kampannoncering.

Sidste års tilskuersnit lød på 5200. Lige nu er vi på knap 6000, og det er uden at have mødt AGF på hjemmebane (og så måtte Brøndby jo heller ikke have udebanetilskuere på stadion).

I denne sæson startede vi resultatmæssige med tre uafgjorte resultater, men derfra gik det stærkt. Seks sejre og et uafgjort resultat blev det til, inden vi blev tildelt sæsonens første nederlag i 11. runde ude mod FC Nordsjælland.

Vi har desværre ikke vundet siden og kun fået et enkelt point i de efterfølgende fire kampe. Vi håber dog på en god slutspurt her til sidst i de to Superliga-kampe mod hhv. AC Horsens og FC Midtjylland, mens vi også har en pokalkamp den 9. november mod Silkeborg.

Forude venter et jubilæumsår, da vi i 2023 kan fejre 20-året for Randers FC. Lad os håbe, at det kan markeres i Mesterskabsspillet, men der er tæt løb i 3F Superligaen og mange, der bejler til en plads i Top 6.

Vi har 11 egenudviklede spillere i truppen ud af 23. I 3-3-kampen mod Silkeborg var hele 8 af dem i spil, hvoraf 5 af dem startede inde. Efter 15 runde i denne sæson har de tilsammen spillet 4343 minutter. Dermed opfylder vi pt. vores eget satte krav om 270 minutter pr. kamp. 

I ungdomsafdelingen går også rigtig godt. Sidste sæsons point i de største klubbers hold i hhv. U19, U17 og U15, er vi den næste bedste klub i Jylland og derved kun overgået af FCM og med stor afstand til AGF. På landsplan ligger vi nummer 6, kun overgået af FCK, OB, FCM, Brøndby og FCN.

Mads Enggård og Filip Bundgaard er fast inventar på U19-landsholdet, som også Jeppe Kudsk har optrådt på i løbet af 2022. Derudover har Laurits Raun Pedersen fået sin landsholdsdebut. Det gjorde han på U17-landsholdet i august og er nu i alt noteret for 5 kampe.

Så er tiden kommet til at takke flere.

Der skal lyde en tak til moder- og samarbejdsklubberne, der gør en indsats for at få deres medlemmer til at følge vores kampe. Det er et område, hvor vi er blevet bedre, men begge parter er enige om, at det kan gøres endnu bedre.

Også tak til Randers Kommune for deres altid positive tilgang, hvilket også har været tilfældet, da vi opgraderede lysanlægget på stadion.

Sponsorerne skal selvfølgelig også have et ord med på vejen. For det er imponerende, hvordan der bliver bakket op om Randers FC. Sponsorindtægterne har aldrig været større, hvilket vi er utrolig stolte af og beæret over – så kæmpe tak for det.

Tidligere i dag blev der afholdt generalforsamling i Randers FC, hvor der var genvalg over hele linjen. Så bestyrelsen består fortsat af Søren Hornemann, Søren Mark Andersen, Jesper Aggerholm og Jacob Søholm, Lars Knudsen og undertegnede, Per Hastrup.

Begge bestyrelser har et godt, konstruktivt og udviklende samarbejde med klubbens direktion, der som bekendt består af Henrik Jørgensen og Søren Pedersen. Begge de to herrer skal have en stor tak for.

Der skal også lyde en tak til hele den sportslige sektor, som igen har gjort det over alt forventning. Det samme gør sig gældende for alle de frivillige, der gør et kæmpe arbejde for at få hjulene til køre rundt. Uden deres arbejdsindsats var det svært at drive en klub som vores.

Også stor tak til klubbens administrative personale, herunder personalet i jobakademiet, konferencen og jer, der arbejder med CSR, der alle som én knokler ihærdigt og gør en forskel i den daglige drift.

Den sidste tak går til jer ”aktionærer” for jeres fortsatte opbakning til Randers FC. Som alle andre i og omkring klubben, har I store forventninger til os. Det har vi det fint med og vi gør vores bedste og lidt mere til for at indfri dem.

Med disse ord indstiller jeg den sportslige beretning til generalforsamlingens behandling.