RANDERS FC SOM ARBEJDSPLADS
Omregnet til fuld tid beskæftiger Randers FC omkring 73 dedikerede mennesker omregnet til fuldtid. Eller 73 årsværk om man vil. Bag dette tal ’gemmer sig’ 66 fuldtidsansatte. Resten af den lønnede medarbejderstab fordeler sig på deltidsansatte (timelønnede, fleksjobbere etc.)
I alt 150 får hver måned en skilling fra Randers FC som tak for veludført arbejde. ’Skillingen’ er lidt større hos nogle medarbejdere end andre. Det er jo en struktur, de fleste kender til. Men fælles for alle ansatte er, at de er uundværlige for at få både de store og små hjul til at dreje rundt.
Uanset størrelsen på ’mønten’ anerkender Randers FC alles indsats med respekt. Hvordan skulle Stephen Odey kunne score mål, hvis der ikke var nogen, der behandlede de skader, der opstår i ny og næ? Hvordan kan vi fostre en ny Filip Bundgaard, hvis der ikke var nogle højtuddannede trænere til at tage sig af de helt store ungdomstalenter? Hvordan kan vi ’headhunte’ 150 til 200 frivillige pr. kampdag, hvis der ikke var en ansvarlig for kampafvikling?
Lignende spørgsmål står nærmest i kø. Og svaret er egentlig såre simpelt; af de 150, der får løn af Randers FC, er det jo groft sagt kun en tiendedel, du ser farte rundt på græsset på Cepheus Park Randers for at spille fodbold. Men hvad laver de resterende 90% så for deres løn? Det skulle nedenstående aktivitetsdiagram gerne give et fingerpeg om. Figuren viser alle Randers FCs forretningsenheder og antal ansatte fordelt på fuldtid (F) og deltid (D).

Superligatruppen består af 26 kontraktspillere. Det er stort set det samme antal, som da Randers FC blev dannet i 2003. Den samlede lønsum til spillerne har dog ikke stået stille de seneste 20 år, skulle vi hilse og sige😊
Staben omkring spillerne har til gengæld udviklet sig hen over de to seneste årtier. Tilbage i 2003 havde nystiftede Randers FC groft sagt en fuldtidsansat cheftræner, en deltidsansat assistenttræner, en ditto målmandtræner og fysioterapeut og et par frivillige, ulønnede holdledere. I dag er der 10 fuldtidsansatte omkring spillerne; seks trænere, to ’fysser’ og to holdledere. Hertil kommer fem deltidsansatte, hhv. to læger, to holdledere og en analytiker.
Ungdomstrænerne var til at begynde med ulønnede. Op igennem ’2010’erne’ begyndte dette billede at ændre sig i takt med at antallet af ungdomsspillere på deltidskontrakt begynde at stige nærmest eksplosivt. Den mangeårige førsteholdsspiller i Randers Freja, Peter Elstrup, fik som talentchef sat skik og struktur på ungdomsafdelingen, og vi kunne nu for alvor begynde at egenudvikle fodboldspillere i Randers FC. I dag får 26 ungdomsspillere løn for at kunne udvikle deres talent under de bedst mulige rammer.
Fra at have et stort ’0’ ud for antal lønnede ungdomstrænere dengang, er tallet i dag et helt anderledes. For at kunne følge med i fodboldens udvikling, for at kunne opnå licens til at spille ungdomsfodbold på højeste eliteniveau – og for at sikre fødekæden i Randers FC – har klubben i dag 26 lønnede i ungdomsstaben, heraf 10 fuldtidsansatte. Tallet dækker over alt fra de forskellige årganges chef- og assistenttrænere til en fysisk træner, målmandstræner, mentaltræner og scouts.
En af de vigtigste rammer er bl.a. ordnede boligforhold til de unge spillere, der i en ung alder rykker teltpælene op og flytter fra Østerbro, fra Vestjylland et sted eller fra en helt tredje lokalitet for at slå sig ned i byen. Randers FC har derfor overtaget Randers Sports College skråt overfor Cepheus Park Randers for at kunne tilbyde de unge mennesker trygge boligvilkår, så også forældrene kan føle sig trygge. 4 deltidsansatte er med til at holde ’Collegebygningen’ og de unge under opsyn.
Ud over fodbolden som det primære har Randers FC tillige to andre aktiviteter, der ikke har så meget at gøre med ’den lille runde’. Randers FC Konference har 20 lønnede medarbejdere, der i det daglige servicerer de mange gæster, der bruger vores konference-faciliteter på Rasmus Jakobsen Tribunen eller i Thor Loungen på Verdo Tribunen. Og de sørger også for god service for de mange VIP-gæster på kampdage. Foruden servicering af de 18 lejemål for iværksættere og små virksomheder, der er tilknyttet Business Park Randers. Hver dag summer det derfor af liv som på en hovedbanegård hos Randers FC Konference – dejligt at så mange benytter sig af vores faciliteter!
Randers FC gør også meget for de medmennesker, hvis hverdag ikke lige frem stråler af livsglæde og selvværd. Hos Randers FC Jobakademi driver vi CSR-projekter for primært udsatte unge, der skal have en hjælpende hånd for at få styr over dagligdagen. Eller få sig et fritidsjob, hvis de er i den alder, Eller hvis du er hjemvendt veteran fra jordens brændpunkter. Eller har behov for noget specialiseret jobtræning inden det går løs i ’den rigtige verden’. Fire fuldtidsansatte og en timelønnet sørger for, at de udsatte i Randers FCs CSR-projekter får en meningsfyldt hverdag.
Når en virksomhed huser så mange ansatte, skal de også have ordnede frokostforhold. Bl.a. derfor har vi overtaget driften af Randers Frejas klubhus, så både spillere, trænere og alle andre ansatte kan få sig et dagligt måltid mad. Foruden at førstesalen danner de fysiske rammer for alle klubbens trænere. I den gamle bygning hersker der med andre ord også daglig stemning som på en hovedbanegård… - det sørger fire medarbejdere for!
Og endelig er der den daglige administrative drift af Randers FC. 24 ansatte knokler dagligt og stort set også hver anden weekend for at få hjulene til at køre i Randers FC. Økonomien skal passes (på), spillere skal købes ind (og sælges!), kampe skal afvikles, de skal markedsføres, de skal beskrives og sponsorater skal sælges.
Med 73 årsværk hører Randers FC til blandt de største virksomheder i Randers. Og 73 årsværk skal der til for at drifte en klub i Superligaen i dagens Danmark.